Acumularea de noi arierate, mai ales la nivel local, progrese limitate in restructurarea companiilor de stat si noi corectii in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ar afecta deficitul bugetar al Romaniei, aflat sub 3% si pe un trend descrescator, avertizeaza Comisia Europeana (CE), potrivit Mediafax.
Acumularea de noi arierate, mai ales la nivel local, progrese limitate in restructurarea companiilor de stat si noi corectii in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene ar afecta deficitul bugetar al Romaniei, aflat sub 3% si pe un trend descrescator, avertizeaza Comisia Europeana (CE).
Tendinta clara de mentinere a deficitului bugetar sub limita de 3% din PIB este una dintre conditiile Comisiei pentru a recomanda Ecofin scoaterea Romaniei din procedura de deficit excesiv.
Executivul comunitar se asteapta ca deficitul bugetar sa ramana sub 3% in perioada prognozata, 2013-2014, dupa ce Romania a reusit sa ajunga la 2,9% anul trecut, insa riscurile persista.
"Principalele riscuri pentru buget in perioada prognozata sunt: noi posibile corectii financiare legate de absorbtia fondurilor europene sau de finnatarea de la bugetul de stat a unor proiecte prioritare; reluarea acumularii de arierate in a doua jumatate a anului 2013 si posibil in 2014, mai ales la nivel local; precum si progrese limitate in restructurarea companiilor de stat, care ar putea pune presiune pe buget", se arata prognoza economica de primavara a executivului comunitar.
Impactul bugetar al corectiilor financiare pe fonduri europene decise la sfarsitul anului trecut a fost compensat de veniturile din vanzarea de licente de telecomunicatii.
CE anticipeaza un deficit bugetar de 2,6%, calculat conform standardelor ESA95, pentru anul in curs si de 2,4% pentru anul urmator. Precedentul raport privind perspectivele economice la nivelul UE, publicat la inc