Persoanele care au un cont pe Facebook sau pe oricare altă reţea de socializare prezintă un risc ridicat de a-şi pierde minţile la propriu. Avertismentul vine din partea unui grup de cercetători de la Universitatea Tel Aviv, notează Daily Mail.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care erau dependente de internet, mai ales de paginile de socializare, au înregistrat o serie de episoade de psihoză, spre deosebire de cele care nu aveau această dependenţă. Mai mult, datele studiu mai arată că dependenţa de site-urile de socializare provoacă inclusiv apariţia iluziilor.
Cercetătorii israelieni au menţionat că persoanele implicate în cercetare nu sufereau de afecţiuni psihice şi nici nu erau dependente de substanţe stupefiante. Dependenţa de Facebook a fost cea care le-a provocat diferiteprobleme de ordin psihic persoanelor implicate în cercetare, mai precizează savaţii.
„În condiţiile în care accesul la internet este tot mai răspândit şi mai accesibil, incidenţa afecţiunilor psihice provocate de această dependenţa va fi tot mai răspândită, avertizează dr. Uri Nitzan, coordonatorul studiului.
Acesta nu este primul studiu care arată că utilizarea reţelelor de socializare influenţează comportamentul utilizatorilor. O cercetare precedentă arată că Facebook a dus inclusiv la apariţia unei noi afecţiuni, denumită FAD (nr. Facebook Addicted Disorder).
Astfel, boala FAD se manifestă atunci când un internaut este privat de Facebook, acesta având un comportament agresiv. Mai mult, viaţa socială a bolnavului este limitată strict pe Facebook, având doar prieteni falşi şi întâlniri virtuale.
Psihologii din Statele Unite susţin că boala FAD se răspândeşte din ce în ce mai mult, făcând victime în rândul tinerilor.
Persoanele care au un cont pe Facebook sau pe oricare altă reţea de socializare prezintă un risc ridicat de a-şi pier