Gigantul Berkshire Hathaway al lui Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, a ajuns să aibă în bilanţ o cantitate record de cash, după ce profitul pe primul trimestru a crescut cu 51%, în special din derivatele pe acţiuni şi operaţiunile din domeniul asigurărilor, transmite Bloomberg.
Profitul net din primul trimstru a avansat puternic, la 4,89 miliarde dolari sau 2.977 dolari/acţiune, de la 3,25 miliarde dolari sau 1.966 dolari/acţiune, cu un an înainte.
Nivelul lichidităţilor a atins astfel un maxim istoric, de 49,1 miliarde dolari, comparativ cu 47 miliarde dolari cât era cu trei luni în urmă, şi eclipsând precedentul record de 47,9 miliarde dolari din trimestrul al doilea din 2011.
Berkshire beneficiază de îmbunătăţirea pieţei imobiliare ce ajută la revenirea economiei SUA dinspre cea mai mare cădere de la Marea Depresie încoace. Ca preşedinte şi director general executive pentru mai bine de 4 decenii, Buffett a transformat compania sa prin preluări de la un producător de textile într-un conglomerate cu afaceri în transporturi, generarea de electrictate, vânzări de asigurări şi în producţia pentru industria de construcţii.
“Acest raport financiar este un indiciu despre icebergul lui Buffett. Warren şi-a organizat compania în jurul renaşterii economiei SUA în următorii 10 ani şi acesta este începutul renaşterii”, spune un manager de portofoliu al Smead Value Fund, care deţine acţiuni Berkshire.
Acţiunile Berkshire de clasa A au crescut cu 22% în acest an, până la 162.904 dolari, bătând de departe performanţa indicelui Standard & Poor’s 500, de 13%. Acţiunile de clasă B au avansat cu 2,2% după rezultate. Investitorii pot converti o acţiune de casă A în 1.500 acţiuni de clasă B.
Peste aşteptări
Profitul operational, excluzând unele rezultate din investire, a fost de 2.302 dolari/acţiune, depăşind astfel consi