Cotidianul francez “Le Figaro”, în alonja evenimentului încoronării regelui Olandei, prezintă, într-un articol – „Les 5 villégiatures royales” –, cele mai importante locuri de vacanţă preferate de familiile regale ale Europei. Lista începe cu Castelul Peleş, de la Sinaia, fapt ce ar trebui să ne încânte... dacă nu am observa câteva erori grave, care probează (a câta oară?) cât de superficial tratează Occidentul istoria României, geografia ei şi, în general, tot ceea ce ţine de o corectă prezentare a acestei ţări şi a acestui popor.
Până şi un copil de şcoală, din România, ar putea să-l corecteze pe jurnalistul francez Philippe Viguie-Desplaces, atunci când scrie că frumosul castel Peleş a fost construit de „regele Ferdinand I de România, un Hohenzollern, şi fantastica lui soţie Elisabeta de Wied (poetă încoronată de Academia Franceză sub numele de Carmen Sylva)”... Regele care a construit Peleşul, primul rege al Românilor, a fost, Carol I. El este, într-adevăr, soţul Elisabetei (despre care, totuşi, suntem informaţi corect că este o poetă al cărei pseudonim e Carmen Sylva). În ce-l priveşte pe Ferdinand, el este urmaşul la tron al lui Carol şi nepotul de frate al acestuia... De altfel, ziaristul de la „Le Figaro” are mai multe probleme legate de filiaţiile din familia regală a României. Acelaşi Ferdinand I este consemnat ca fiind străbunicul regelui Mihai I. N-o nimereşte nici de data asta. Ferdinand I – cel adevărat, al doilea pe tronul României – era doar bunicul regelui Mihai, iar Carol I – constructorul Peleşului – era stră-unchiul lui Mihai.
O a doua eroare comisă de „Le Figaro” este aceea legată de locul unde se află castelul Peleş. El este, dacă dăm crezare cotidianului francez, situat undeva, „la ţară”, într-un loc unde nu se află suficiente locuri de cazare pentru eventualii turişti dornici să viziteze vechea reşedinţă regală de vară.