Credinciosi ortodocsi fac o comparatie intre sarbatoarea Invierii Domnului si bucatele care se consuma in aceasta perioada. De aceea gospodinele sau grabit sa faca oua rosii chiar in vinerea mare si pasca in sambata seaca de dinaintea Pastelui.
Sărbătoarea Paşelui este una din cele mai mari sărbători ale credincioşilor ortodoxi, de aceea fiecare familie are în această zi, oua roşii pe masă şi pască.
Ouăle roşii au o semnificatie aparte, ele reprezentând sângele lui Isus vărsat pe cruce. Însă, multe familii vopsesc ouăle şi în alte culori decât culoarea roşie a sângelui, odată am auzit o bătrână spunând că ouăle vopsite în alte culori reprezintă şi ele ceva, de exeplu un ou vopsit în culori precum: violet, galben sau albastru poate simboliza cu uşurintă amărăciunea prin care Isus a trecut pentru noi oamenii.
Pasca şi vinul rosu simbolizează trupul şi sângele lui Isus. Pasca se frământă şi se coace întotdeauna în sâmbăta Paştelui, atunci când Isus era coborat în locuinţa morţilor, unde a deschis porţile iadului şi de unde i-a scos pe Adam şi pe Eva, eliberând neamul de păcatul strămoşesc şi de toate păcatele lumii.
În preajma Sărbătorilor Pascale de obicei se jerfesc mulţi mieii, viţeluşi şi ieduţi. Aceste animale, practic sunt jerfite la început de viaţă ele fiind incă pui la de ţâţă la mama lor.
Cu toate acestea, la biserica produsele culinare din miel sau ied nu sunt prezente. Pe masa din biserică este prezentă pasca ouăle roşii şi cozonacii.
Lumea îndrăgeşte să gătească specialităţi culinare, din carne de ied sau de miel pentru masa de Paşte. Retetele sunt foarte sofisticate. Unele persoane recunoscând că mâncarea de miel sau de ied este foarte gustoasă şi fragedă.
Dincolo de simboluri, Paştele înseamnă iertare şi împăcare. Masa de Paşte este u