O ploaie de meteori formată din bucăţile cometei Halley va atinge apogeul în această noapte, iar NASA a oferit deja câteva sfaturi pentru amatorii de senzaţii tari astronomice.
Ploaia de meteori numită Eta Aquarid va putea fi urmărită şi pe internet, printr-un livestream de la Centrul Spaţial Marshall din Alabama, de la ora 3 la ora 9 dimineaţa. De asemenea, puteţi participa la un chat cu NASA accesând acest link. NASA a oferit câteva sfaturi pentru a urmări mai bine ploaia de meteoriţi.
Găsiţi un loc întunecat: luminile oraşului şi ale străzii pot distruge orice încercare de a urmări ploaia de meteori, deoarece lumina va ascunde obiectele spaţiale.
Uitaţi-vă în sus: Eta Aquarid îşi trage numele de la consetaţia Aquarius. Dacă vă uitaţi direct la constelaţie poate fi o greşeală, deoarece meteorii trec peste tot cerul. „Staţi pe spate sau într-un scaun şi uitaţi-vă la cât mai multe zone de pe cer”, a spus un reprezentant NASA.
Adaptaţi-vă la lumina nopţii. Va dura aproximativ 30 de minute pentru ca ochii dumneavoastră să se adapteze la lipsa de lumină, până când vor vedea cu adevărat ploaia de meteori.
Eta Aquarid este una dintre cele două ploi de meteoriţi creată de fragmente din cometa Halley. Aceasta se apropie de două ori pe an faţă de Pământ şi pe cer se pot vedea fragmente luminoase care trec în viteză. Cealaltă ploaie este în octombrie, când avem parte de ploaia Orionid.
Cometa Halley orbitează Soarele în aproximativ 76 de ani. Este numită după astronomul englez Edmond Halley, care a prezis întoarcerea cometei în 1758, după ce şi-a dat seama că trecerile repetate sunt de fapt acelaşi obiect spaţial. Ultima oară când cometa a fost vizibilă pe Pământ a fost în 1986, iar următorul moment va fi în 2061.
Streaming by Ustream