Regina Ana, alături de regele Mihai şi principesa Margareta Foto: cotidianul.ro
Starea de sănătate a reginei Ana este fragilă, iar principesa Margareta şi Regele Mihai se află alături de ea în Elveţia, unde vor petrece şi Paştele, anunţă biroul de presă al Regelui Mihai.
O echipă a Academiei de Ştiinţe Agricole chineze şi Universităţii Agricole din Gansu a anunţat, în revista americană Science, că ar fi creat un nou tip de virus, amestecând genele gripei aviare H5N1 şi pandemiei H1N1.
Virusul H5N1 poate fi transmis oamenilor de la păsări şi este mortal în aproximativ 60% dintre cazurile de infecţie, însă nu se poate transmite de la om la om, ceea ce a permis până în prezent evitarea unei pandemii.
Din 2003, H5N1 a contaminat 628 de persoane, dintre care 374 au decedat, potrivit bilanţului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În ceea ce priveşte virusul H1N1, apărut în Mexic, acesta este extrem de contagios şi a infectat aproximativ o cincime din populaţia mondială, în timpul epidemiei din perioada 2009-2010, însă nu este mai mortal decât o gripă obişnuită. În lume, acesta a făcut aproximativ 18.000 de morţi, potrivit OMS.
Oamenii de ştiinţă aflaţi la originea experimentului au încercat să demonstreze pe cobai că virusul hibrid, creat în China, se răspândeşte repede prin intermediul căilor respiratorii.
Potrivit acestora, cunoscutul virus H5N1 nu a avut nevoie decât de o simplă mutaţie genetică pentru a fi în măsură să se transfere de la un mamifer la altul.
“Virusurile aviare de subtipul H5N1 au potenţialul necesar pentru a deveni transmisibile la alte mamifere”, scrie unul dintre cercetătorii chinezi, în studiul său.
Virusurile hibride ale gripei pot apărea natural, dacă două tulpini diferite dar similare infectează aceeaşi celulă ori produc un schimb de material genetic, producând un virus nou. Pentru moment nu exis