Cea mai veche biserică din Cluj are aproape 1.000 de ani şi încă găzduieşte slujbe religioase.
O biserică din Cluj, vechie de aproape o mie de ani, găzduieşte şi acum slujbe religioase. Vorbim despre biserica Calvaria din Mănăştur, ce a fost pe rând biserică iezuită, protestantă, catolică, greco-catolică, ortodoxă iar acum - romano-catolică.
Biserica a fost ridicată de regele maghiar Bela I (1060 - 1063) pe lângă drumul dintre Cluj şi Oradea, pentru călugării benedictini. Pe lângă abaţia de la Cluj-Mănăştur funcţiona i o cancelarie, unde se păstrau şi se copiau documentele nobilimii transilvane, iar pe o placă de informare montată pe peretele bisericii mănăşturene se arată că arhiva şi biblioteca abaţială aveau faimă europeană.
Mănăstirea a fost distrusă în 1241 de căter tătari şi a fost reconstruită în secolele XIII-XIV. Ulterior, între 1463 şi 1466, a fost înconjurată cu o fortificaţie. Biserica a fost folosită ca depozit de armament, lucru care a contribuit în distrugerea bisericii, în secolul XVIII. În cele din urmă, nava bisericii părăsite s-a distrus atât de mult, încât pietrele sale au fost reutilizate la Liceul Regal de pe actuala str. Kogălniceanu, cu permisie episcopală (1817-1821), după cum arată Fundaţia Ungară pentru Drepturile Omului. Doar corul s-a păstrat, dar şi acesta a fost utilizat numai la mari sărbători. În această perioadă a fost înzidit arcul de triumf. Pe o pictură contemporană poate fi observată o ruină din piatră la vest de biserică. Această ruină este foarte probabil ceea ce a rămas din fortificaţie.
Statusul Romano-Catolic din Transilvania a reconstruit nava în 1896. Pereţii corului au fost înălţate, bolţile au fost refăcute şi s-au completat ferestrele originale gotice.
În 1922, biserica a fost oferită franciscanilor, care însă au refuzat oferta. Astfel, în 1924, Statusul Romano-Catolic din Transilvan