Galerie Foto
În România se păstrează peste 1.400 de biserici de lemn construite înainte de anul 1918, cu o valoare inestimabilă pentru cultura românească, peste 30 dintre acestea fiind situate în Banat. Una dintre aceste bijuterii istorice se află relativ aproape de oraşul Timişoara, la Româneşti – un sat pitoresc situat în partea de est a judeţului, ce aparţine de comuna Tomeşti.
Originile aşezării situate în imediata vecinătate a mănăstirii Izvorul Miron, se pierd în negura vremii, fiind atestată documentar la 1464, atunci când face obiectul unei donaţii regale către nobilii Petru Dees şi Nicolae Balota. Vechea biserică de lemn cu hramul Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, monument istoric datând din secolul al XVIII-lea, a fost construită pe Valea Mureşului, fiind adusă apoi în satul Româneşti. Dacă până în 1969 a fost centrul spiritual al locuitorilor din Româneşti, după sfinţirea noii biserici din centrul localităţii, vechiul lăcaş a devenit capelă cimiterială, rămânând activ doar pentru oficierea slujbelor funebre. Biserica este unicat între cele 12 biserici de lemn declarate monumente din zona văilor Bega-Gladna.
Peste trei secole de istorie…
Situată pe un deal în marginea localităţii, în mijlocul cimitirului, biserica este ridicată din bârne cioplite din lemn de gorun. Este acoperită în întregime cu şindrilă de lemn, restaurată în 2005, având în prelungirea acoperişului două palate ce protejează intrările. Turnul de lemn ridicat deasupra pronaosului conservă cel mai frumos bulb de inspiraţie barocă păstrat în Banat, fiind şi el placat cu şindrilă. Monumentul a fost pictat pe interior, în stil bizantin, iar scenele de pe bolta naosului şi din altar, destul de bine conservate, par a fi opera zugravului lugojan Gheorghe Gherdanovici. Picturile executate undeva la mijlocul secolului al XlX-lea, au fost restaurate în anii 1980, dar pe alocuri