Jean Negulescu, originar din Craiova, este unul dintre marii „cuceritori” ai Americii. Alături de Constantin Brâncuși și Henri Coandă, și ei tot olteni, este unul din cei mai cunoscuți români în lume. Sursa: Foto: Hepta
1 /.
Născut la 26 februarie 1900 (în aceeași zi cu Marin Sorescu), Jean Negulescu, poet, prozator, regizor și producător, are în palmares 42 de lungmetraje, 25 de scurtmetraje și numeroase expoziții în marile capitale ale lumii. S-a născut în Craiova, fiind al cincilea copil al unei familii de negustori înstăriţi. Pe când avea cinci-şase ani, tatăl său îl ia cu el la Berăria Bazilescu, unde va avea să vadă pentru prima oară fotografii care se mişcă pe perete (imaginile cinematografice ale vremii).
Mai apoi, tatăl şi fiul vizitează destul de des grădina de vară Minerva, unde rulau spectacole cinematografice. Într-una din serile de după spectacol, întors în camera sa, tânărul „Ianculeţ cu părul creț”, așa cum era alintat, va schiţa pe hârtie câteva scene din filmul tocmai văzut. În 1921, Jean Negulescu a plecat în Paris, cu gândul de a ajunge la Hollywood și a deveni un maestru ale cinematografiei mondiale.
A spălat și vase în restaurante
În “oraşul luminilor”, la Paris, se împrietenise cu Modigliani, Soutine, Pascine, Tristan Tzara (care-i influenţează hotărâtor destinul) şi cu Brâncuşi, conaţionalul său, scrie editie.ro. A debutat ca pictor, încurajat de George Enescu, căruia i-a realizat și un portret, pe care marele compozitor i l-a cumpărat la un preț ridicat. Spre deosebire de criticii români, cei francezi au numai cuvinte de laudă la adresa lui Negulescu. A activat drept cercetaş voluntar în rândurile Crucii Roşii, în timpul Primului Război Mondial, iar mai târziu, pentru a-şi asigura traiul, a spălat vase în restaurante.
După o căsnicie ratată cu o tânără americană, se stabilește la New York, unde, în 1927, îşi orga