Sunt gustoase, merg de minune cu o bere rece, iar atunci când te apuci să le mănânci, parcă nu te mai poţi opri. Cât de dăunătoare sunt chipsurile? Experții spun că cei care mănâncă în fiecare zi câte o pungă de chipsuri e ca şi cum ar bea cinci litri de ulei prăjit pe an. În plus, acestea vin la pachet cu o dependenţă de care nu se poate scăpa prea uşor, şi mai mult, favorizează dezvoltarea bolilor cardiovasculare şi creşte riscul apariţiei cancerului, potrivit antena3.ro.
Dincolo de pungile frumos colorate pe care le vedem pe rafturi, se află o adevărată industrie, care are foarte bine pusă la punct o strategie de stimulare a anumitor centri cerebrali de generează dorinţa de a mânca din ce în ce mai multe chipsuri. La această concluzie a ajuns Michael Moss, autorul cărţii “Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hookes Us”. Sarea care se află pe cartofii tăiaţi subţire are efectul “exploziei” de gust, iar grăsimea oferă o senzaţie de gustos şi săţios. În plus, în “ajutor” vin şi strategiile de marketing, care numesc chipsurile “alimente gourmet” – tradus în mintea oamenilor, “pentru adevăraţii cunoscători”. Consumul de chipsuri stimulează producerea de radicali liberi care distrug celulele, deteriorează ADN-ul şi astfel se creează condiţiile pentru apariţia bolilor, potrivit bzi.ro. Iată ce afecţiuni favorizează consumul de chipsuri:
1. Cancer
Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a etichetat încă din 1994 acrilamida drept substanţă cu potenţial cancerigen, bazându-se pe o serie de studii pe animale. Mai târziu, studiile întreprinse pe subiecţi umani au scos la iveală o posibilă asociere între acrilamida şi cancer uterin şi ovarian. Potrivit cercetătorilor olandezi de la Unviersitatea Maastricht acrilamida creşte şi riscul cancerului renal. Studiul lor s-a bazat pe observarea obiceiurilor alimentare a 120.000 de bărbaţi şi femei, cu v