O metodă simplă şi la îndemână de verificare a stării de sănătate este aspectul limbii. Observând cu atenţie culoarea şi suprafaţa acesteia poţi depista diverse probleme din organism. O metodă simplă şi la îndemână de verificare a stării de sănătate este aspectul limbii. Observând cu atenţie culoarea şi suprafaţa acesteia poţi depista diverse probleme din organism.
1. Limba neagră. Când scoţi limba şi papilele se lungesc şi se colorează în negru nu trebuie să te gândeşti la o micoză. Această pigmentaţie poate fi cauzată de abuzul de antiseptice, antibiotice sau tutun. Ce să faci? Ca regulă generală este suficient să perii limba energic pentru a permite descuamarea papilelor. Medicul îţi poate prescrie şi o soluţie decapantă pe bază de retionide.
2. Limba albicioasă. Ai limba acoperită de o substanţă albicioasă şi o simţi grea? Acest strat poate împiedica reînnoirea celulelor mucoasei. De obicei acest lucru apare după episoade lungi de febră provocate de rinofaringită sau gripă. Dar poate avea şi cauze digestive, cum ar fi gastro-enterita. Ce să faci? Pentru a elimina stratul albicios foloseşte o periuţă de dinţi prevăzută cu un curăţitor de limbă.
3. Limba pătată. Ai pe limbă depozite albe care dispar atunci când le cureţi? Poate fi vorba de o micoză cauzată de cele din familia Candida, care poate apărea în urma unui tratament cu antibiotice. Ce să faci? Cel mai bine este să consulţi un medic. Acest tip de candidoză dispare cu un tratament antifungic specific.
4. Limba cu ulceraţii. Situate mai ales pe conturul limbii, aftele sunt albe, cu marginea foarte roşie. Rotunde şi regulate, ele nu trebuie confundate cu ulceraţiile canceroase, care se caracterizează prin mici bule dure, în relief. Ce să faci? Aplică soluţii pe bază de aspirină şi rubarbă. Acestea vor atenua durerea provocată de afte. Dacă nu dispar în decurs de zece zile,