Mormântul Domnului este în mod misterios simbolul moştenirii noastre, afirmă cardinalul Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în Pastorala transmisă clerului şi credincioşilor de Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului.
„Mormântul Domnului este în mod misterios simbolul moştenirii noastre. Toată istoria Tărâmului făgăduinţei începe cu un mormânt. Atunci când Avram ajunge în ţara promisă lui de către Domnul, ţara aceea este deja ocupată. Şi tot ceea ce părintele nostru întru credinţă reuşeşte să obţină este un mormânt pentru soţia lui Sara. Un petec de pământ care nici măcar nu este al lui. De aici şi cu acesta începe adevărata istorie a oamenilor cu Dumnezeu. Comuniunea dintre pământ şi Cer începe în cel mai înfricoşător loc al nostru, cel simbolizând extrema destrămare”, spune cardinalul Lucian.
Potrivit acestuia, „Cristos face acelaşi lucru: începe zidirea Împărăţiei dintr-un mormânt”. „Nici acesta nu e al Lui. Îl primeşte de la Iosif din Arimatea. Omul lăsat de unul singur nu poate oferi decât morminte. Însă Dumnezeu ia 'non-oferta' noastră, pentru a o transforma într-un loc de viaţă. Şi din mormântul lui Isus, la fel ca din acel mormânt al Vechiului Testament, chip al acestuia, începe Ierusalimul Ceresc. Unde este moarte boldul tău? Unde este iadule biruinţa ta?”, continuă PF Lucian.
Arhiepiscopul îndeamnă ca, „la fel ca Iosif din Arimatea, să oferim şi noi mormintele existente în viaţa noastră lui Cristos, pentru ca El să le transforme în locuri de comuniune cu Dumnezeu”.
„Papa Francisc ne îndeamnă: „Cristos a învins răul, dar datoria noastră este aceea de a primi această victorie în viaţa noastră, în societatea noastră, în istoria noastră”, aminteşte Cardinalul Lucian în Pastorala de Paşte.