Mai intai a fost anuntul Comisiei Europene conform caruia, de la 1 iunie, romanii isi pot lua adio de la celebrul mititel, din cauza ca bicarbonatul de sodiu (E 500) nu va mai putea fi folosit in prepararea carnii de mici. A urmat isteria romanilor de rand, a presei din Romania si, nu in ultimul rand, a comerciantilor.
"Bicarbonatul de sodiu sau E 500 nu este si nu a fost niciodata autorizat in prepararea carnii, inclusiv in cazul mititeilor", a declarat vineri Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg. Deci, la nivelul Uniunii Europene acest aditiv nu a fost niciodata autorizat pentru prepararea carnii, insa in Romania a putut fi introdus in carne, pentru a face, de pilda, micul mai suculent. Cum noi nu prea am fost ai Europei, nici ca i-a pasat cuiva ca micii nostri contin E 500.
E drept, multi romani s-au intrebat ce are Comisia lui Barroso cu bicarbonatul autohton, din moment ce, din mosi-stramosi celebrul de-acum E 500 a fost si este folosit pe scara larga in bucatarie, fiind cel care da fragezimea biscuitilor, a placintelor sau carnatilor de casa. Am cautat mai multe informatii pe Internet si, intr-adevar, bicarbonatul de sodiu nu este printre cei mai periculosi aditivi folositi in industria alimentara.
Insa Comisia Europeana spune clar: E 500 nu se foloseste in prepararea carnii. Daca vreodata cineva a constatat ca, punand bicarbonat de sodiu in mici sau carnati, preparatele respective devin mult mai apetisante, nu inseamna ca acea persoana a facut un lucru bun. Din ceea ce se intelege din comunicatul dat vineri de Comisia Europeana, bicarbonatul de sodiu nu se foloseste la prepararea carnii, nu a fost autorizat niciodata pentru asa ceva si, implicit, intelegem ca nici nu se cunosc modificarile periculoase pe care acest aditiv le poate aduce produselo