Un interviu de excepţie cu mitropolitul Olteniei despre marea taină a sărbătorii Învierii lui Iisus Hrstos, a Paştilor
- ÎPS Voastră, cum trebuie să ne pregătim mai bine sufletul nostru pentru a întâmpina marea sărbătoare a Învierii Domnului?
-Ne pregătim cu tot ceea ce ţine de fiinţa noastră, pentru că sărbătoarea aceasta trebuie să fie o sărbătoare a alcătuirii noastre, a compositului nostru, a sufletului şi a trupului nostru. Este important ca totul să vibreze, pentru că atunci când simţim că ceva este în afara sărbătorii, nimeni nu se bucură de sărbătoare! De aceea, de multe ori, dacă oamenii nu însoţesc postul cu sfânta rugăciune, cu înfrânarea gurii şi a dorinţelor, a patimilor, ei rămân undeva departe. Se bucură de post, dar nu se bucură în întregime de bucuria Învierii. De aceea postul este important şi ne îmbogăţeşte sufleteşte atunci când este însoţit cu milostenie, cu meditaţie, cu citirea sfintelor scripturi, cu tot ceea ce este bun. Aşa cum vrem să aducem cuiva un cadou şi i-l dăm într-un mod cât mai sincer, mai gingaş, cu deosebită atenţie, mila noastră e darul înaintea Lui Dumnezeu!
-Învăţătura de credinţă creştin ortodoxă ne îndeamnă să învăţăm de la sfinţi şi de la mucenici modul cum trebuie să ne purtăm crucea, iar drumul Golgotei Mântuitorului este un exemplu revelatorîn acest sens!
-Vedeţi, înaintea noastră au fost cei care au ascultat cuvântul Lui Dumnezeu şi l-au pus în lucru, adică au împlinit şi cu fapta cuvintele Sfintei Evanghelii şi astfel au ajuns să strălucească în Împărăţia Lui Dumnezeu. Iar noi să-i pomenim pe sfinţi totdeauna în viaţa noastră, să le purtăm numele, să ne rugăm întotdeauna pentru mântuirea noastră. Deci, dacă ei au purtat cu bărbăţie, cinste şi cu multă bucurie crucea lor, unii au suferit mucenicie, alţii au suferit în peşteri şi în munţi, alţii au suferit în închisori şi în temniţă, alţii au fos