Sărbătoarea de Paşte, alături de cea de la Crăciun, este cea mai important din an pentru maramureşeni. Fiecare familie se pregăteşte din timp pentru Sărbătoarea Învierii Domnului, existând o serie de obiceiuri şi tradiţii care încă se mai respect în unele sate din Maramureş.
Spre exemplu există sate în judeţul Maramureş unde bărbaţii sunt cei care duc la sfinţit bucatele care se vor servi în prima de Paşte de fiecare membru al familiei. Chiar există şi întreceri între bărbaţi legate de cine va ajunge primul acasă cu bucatele sfinţite, în ideea în care acea casă va fi una cu noroc în anul care vine.
Apoi capul familiei este cel care va servi pe fiecare membru al casei cu acel Paşti şi abia după aceea se va trece la mâncare. Tot înainte de a mânca capul familiei este cel care ciocni oul roşu cu fiecare membru din familie. Trebuie spus că în prima zi de Paşte ouăle se ciocnesc numai cap în cap.
“Duminica de Paşte sau prima zi de Paşte este o zi extrem de importantă pentru comunitatea tradiţională. În această zi foarte de dimineaţă întreaga familie se trezea pentru a merge la biserică. Asta pentru că Liturghia de Înviere are loc fie noaptea la 12, fie în unele sate din Maramureş dimineaţa la ora 05:00. Pentru a participa la această liturghie de Înviere era obligatoriu ca absolut toţi membrii casei, la ieşirea din casă, să se spele pe faţă. În acest sens se pregăteau o farfurie mare cu apă în care se punea un ou roşu şi de obicei un ban de argint.
Banul de argint pentru că era cel care curăţa cu adevărat de toate relele, iar oul roşu pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi şi roşii în obraji în anul care vine. După Liturghia de Înviere se venea acasă iar dimineaţă în unele sate din Maramureş cei care merg la biserică sunt bărbaţii. Deci se face sfinţirea bucatelor.
Şi fiecare familie pregătea din timp desagii sau coşurile în care se punea