Fetele şi flăcăii obişnuiesc în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi iuţi, sprinteni, sănătoşi, harnici şi iubiţi.
În Transilvania s-a practicat, tot in prima zi a Pastelui, Bricelatul. Flăcăul care a ieşit primul la arat îi pedepsea pe toţi cei care-i greşiseră în vreun fel în postul care tercuse, bătându-i la tălpi cu un băţ numit vergel, arată realitatea.net.
Superstiţii şi tradiţii de Paşte: Cum afli dacă te căsătoreşti
Se spune că este bine să mănânce toată familia din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie spart, curăţat şi împărţit de către capul familiei.
Se mai spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă. Iar dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veţi căsători curând. De asemenea, e bine să purtăm haine noi în ziua de Paşte. Copiii născuţi în prima zi de Paşte au noroc toată viaţa.
În plus, în dimineaţa de Paşte este bine să vă spălaţi pe faţă cu apă în care au fost puse un ou roşu ca să aveţi obrajii rumeni, un bănuţ din argint pentru belşug şi un fir de iarbă pentru prosperitate. Oul roşu este asociat cu sângele mântuitorului, iar ouăle colorate cu primăvara.
Tradiţii CIUDATE de Paşte în lume: biciuirea fetelor
Bărbaţii aruncă cu apă peste femei şi le plesnesc cu biciuri confecţionate manual din ramuri de salcie, decorate cu câteva panglici la unul din capete. Această biciuire se presupune a fi simbolică şi, potrivit legendei, deşi nu pare deloc amuzant pentru femei, ele trebuie plesnite peste fese pentru a rămâne sănătoase şi frumoase în anul în curs, relatează mirror.co.uk.
În Finlanda, copiii se îmbracă frumos şi încep să cerşească pe străzi, cu feţele mânjite cu funingine şi încălecând cozi de mătură. În anumite zone din v