Deocamdată a fost creat prototipul. Făcut din bucăți de plastic scoase la imprimantă. Pistolul de plastic este creat să tragă cu gloanțe obișnuite iar “inventatorii” au obținut licență pentru producția de arme de foc.
Acum opt luni, Cody Wilson și-a propus să creeze primul pistol 3D printabil din lume. A reușit. La începutul săptămânii viitoare, Wilson, un student în vârstă de 25 de ani la Universitatea din Texas și fondator al grupului non-profit Defense Distributed, intenționează să lanseze fișierele 3D printabile CAD pentru o armă pe care o numește “Liberator” (engl. – eliberatorul), în forma sa inițială din poza de mai jos. A fost de acord să ofere Forbes.com documentația privind procesul de concepere a armei, cu condiția nepublicării detaliilor mecanicii sau a testelor acestuia, până se dovedește că funcționează cu un grad ridicat de siguranță și până când aceste detalii și schițele imprimabile vor fi postate pe site-ul Defense Distributed, Defcad.org.
Toate cele șaisprezece piese ale prototipului “Liberator” au fost tipărite pe plastic ABS, cu o imprimantă 3D SST (Sylicone Storage Technology) a companiei Stratasys, cu excepția cuiului percutant, folosit la aprindere. Arma este proiectată să folosească gloanțe standard și folosește țevi interschimbabile pentru diferite calibre de muniții.
Din punct de vedere tehnic, arma Defense Distributed mai are o componentă neimprimată: grupul a adăugat o bucată de oțel de șase uncii pentru a face pistolul vizibil la detectoarele de metale și pentru ca acesta să fie conform cu Legea armelor de foc din SUA. În martie, grupul a obținut licență pentru producția de arme de foc, ceea ce-l face un producător de arme legal.
Desigur, utilizatorii noului pistol nu vor trebui să se conformeze prea multor reguli. Odată ce fișierul va fi online, oricine va dori va putea să-și printeze arma în intimitatea de gara