Copii, tineri, adulţi şi bătrâni au asistat, cu emoţie şi bucurie, la cel mai important eveniment religios de peste an.
Oamenii au îneput să se adune în curţile bisericilior din municipiul Botoşani puţin după ora 23.00. Cu lumânări şi candele în mâini, botoşanenii au aşteptat ora 12.00, când preoţii au început să împartă Sfânta Lumina a Învierii adusă de la Ierusalim.
Pentru mine Lumina Învierii înseamnă lumina sufletului meu. E cel mai înălţător sentiment pe care îl poate trăi un credincios. Pentru câteva ore îmi bucursufletul şi trăesc pur şi simplu aici.Uit de toate greutăţilede zi cu zi, de viaţa haotică din afara acestei curţi, spune emoţionat, Florin un tânăr care a ales să asiste la slujba de Înviere.
După ce au luat Sfânta Lumină şi s-au asigurat că nu se va stinge, creştinii au asistat la singura slujbă de peste an care se oficiază la miezul nopţii şi despre care, preoţii spun că este foarte puternică. Botoşănenii nu au uitat să îşi ia cu ei şi coşurile pline cu bunătăţi, ce vor fi stropite cu aghiazmă, la finele slujbei de către preoţi.
Mi-am luat câteva ouă roşii, cozonac, un pic de ulei şi bineînţeles Crucea Păştii, care pentru noi va fi un fel de anaforă în această perioadă, explică doamna Ioana.
Unii dintre botoşaneni au ales, însă, să vină şi să i-a Sfânta Lumină şi mai apoi după câtev ore s-au întors pentru ca preoţii săle sfinţească bucatele.
Eu nu rezist să stau la toată slujba. Când eram mai tânără stăteam, acumam obosit.Duc Lumina în siguranţăacasă, ma uit la televizor la slujbă şi apoi, când spune preotul că ţine cuvântarea, ma întorc cu panerul, a spus o bătrână.
Astăzi, în toate bisericile din judeţ se va oficia slujba Învierii a doua. De astăzi,oamenii nu vor mai folosi formulele uzuale de salut ci „Hristos a Inviat”!