De Paşti, uliţele satului Cornova, raionul Ungheni, sunt scăldate în sunet de clopot. Doar odată pe an, orice doritor poate învăţa să bată din clopotele bisericeşti. Tradiţia e urmată cu sfinţenie.
Cornova este una din puţinele localităţi din ţară în care, de ziua Învierii Domnului, sătenii pot învăţa să tragă din clopote. În fiecare an, copii se rânduiesc de dimineaţă, de pe la ora 11.00 şi „lecţiile” continuă până amurgeşte.
Fiul preotului, Dimitrian Mereacre, în vârstă de 18 ani, deja de doi ani îi învaţă pe cei mici să bată clopotele. „Anul trecut am învăţat şapte persoane. În acest an, vom vedea. Bat clopotele de mic, de la opt ani şi îmi place”, mărturiseşte băiatul.
Dimitrian este student la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iaşi, şi vine acasă în fiecare weekend, ca să bată clopotele la slujbă. „Înainte, în biserică erau şapte clopote. Când s-a deschis biserica din satul vecin, Năpădeni, două clopote le-au fost donate lor. Acum au rămas cinci. Cel mai mare, cândva, se auzea peste trei sate, dar acum are o crăpătură şi e foarte costisitor de reparat”, povesteşte tânărul.
Fiul preotului adaugă că în lipsa sa, clopotele îl bate fratele mai mic. Dar acesta termină clasa a noua şi Dimitrian vrea să-l ia şi pe el la Iaşi.