”Știi vorba aia - avem o țară frumoasă, păcat că-i locuită? E cea mai mare tâmpenie pe care am auzit-o”... Andrei Samoil știe ce spune. Vreme de două luni a colindat România în lung și-n lat, a vizitat aproape 220 de obiective, a stat cu picioarele în nori și cu capul în cer, a alergat alături de cai peste dealuri și a descoperit nu numai că România are cam tot ceea ce poți vedea și în țări mai vizitate de turiști, dar și ceva în plus - oameni gata să iasă din ritmul lor pentru a-ți da o mână de ajutor.
În viața de zi cu zi, Andrei Samoil e arhitect și om așezat. Prietenii îl persiflează că e obsesiv-compulsiv, nu face nimic fără să plănuiască totul în amănunt, înainte și nici nu-i place să-și iasă din tabieturi. Mai puțin când îl apucă dorul de ducă. A călătorit în Nepal de două ori, a vizitat tot ce era de vizitat în Europa, până când, la un moment dat, și-a dat seama că știe destul de puține despre propria țară.
”Discutam cu nevastă-mea, la un moment dat, dacă ar veni un străin la noi, ce i-ai arăta? Nevastă-mea zicând, initial, că nu prea ai ce să-i arăți. Otopeni - București, clădiri urâte, drumul rău, vine, vede Casa Poporului și după aia pleacă. Eu am zis, stai, eu l-aș duce în locuri mai puțin cunoscute, mai puțin vizitate. Undeva pe munți, într-o zonă salbatică, pentru că avem multe, vorba aia, vin la noi speologi o grămadă ca să moară în peșterile noastre”.
Însă Andrei a realizat că multe dintre ce știa despre România le auzise tocmai de la străinii pe care îi cunoștea și care nu se mai săturau de vizitat țara noatră.
”Diverși oameni cu care am mai vorbit mi-au zis că vin cu mare plăcere în România, că România e belea - nu ne spune nimeni că pe aici nu aveți voie. În Austria, în Germania este potecuța făcută clar și n-ai voie să te abați de pe potecă, dacă o faci primești o super-amendă”.
Era și o perio