Comisia Europeană (CE) a adoptat luni un pachet de măsuri menit să consolideze controlul aplicării standardelor în materie de sănătate şi de siguranţă pentru întregul lanţ agroalimentar, care ar urma să asigure o abordare modernizată şi simplificată şi instrumente de control mai eficiente.
Noul pachet legislativ răspunde apelului la o legislaţie mai simplificată şi la reglementări mai inteligente, reducând astfel sarcina administrativă pentru operatori şi simplificând mediul de reglementare. Se acordă o atenţie deosebită impactului acestei legislaţii asupra IMM-urilor şi a microîntreprinderilor, care sunt scutite de elementele cele mai costisitoare şi mai împovărătoare ale legislaţiei.
Corpul legislativ actual al UE care reglementează lanţul alimentar constă în aproape 70 de acte legislative. Pachetul de reforme adoptat luni va reduce numărul acestora la cinci acte legislative şi, de asemenea, va simplifica formalităţile administrative din cadrul proceselor şi al procedurilor pe care trebuie să le parcurgă fermierii, crescătorii de animale şi operatorii din sectorul alimentar, pentru ca aceştia să îşi poată desfăşura mai uşor activitatea.
'Industria agroalimentară este cel de-al doilea mare sector economic din UE, cu peste 48 de milioane de angajaţi şi cu o valoare a producţiei de aproximativ 750 de miliarde de euro pe an. Europa deţine cele mai ridicate standarde din lume în materie de siguranţă alimentară. Totuşi, recentul scandal al cărnii de cal, deşi nu a prezentat niciun risc pentru sănătate, a demonstrat că sistemul este perfectibil. Pachetul de reforme adoptat astăzi soseşte într-un moment oportun, arătând că sistemul poate face faţă provocărilor cu care se confruntă şi, în plus, integrează unele dintre învăţămintele trase. Într-un cuvânt, pachetul vizează oferirea de norme mai inteligente pentru alimente mai sigure', a