Comisia de anchetă internaţională independentă care analizează situația din Siria, fiind mandatată de ONU, a anunţat astăzi că “nu a ajuns la rezultate care să-i permită să conchidă că arme chimice au fost utilizate de părţile aflate în conflict”.
În consecinţă, în momentul de faţă, Comisia “nu este în măsură să comenteze aceste acuzaţii“, se precizează într-un comunicat, care pare să respingă declaraţiile anterioare făcute presei de către unul din membrii săi, procurorul elveţian Carla del Ponte, care a vorbit despre utilizarea gazului sarin de către rebeli.
“Potrivit mărturiilor pe care le-am strâns, rebelii au folosit arme chimice, făcând uz de gaz sarin”,
a declarat del Ponte, într-un interviu acordat postului de radio elveţiano-italian, în noaptea de duminică spre luni.
“Anchetele noastre vor trebui aprofundate, verificate şi confirmate prin noi mărturii, dar potrivit celor pe care le-am putut stabili până în prezent, pentru moment opozanţii regimului sunt cei care au folosit gaz sarin“,
a adăugat del Ponte, care este fost procuror al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie.
Ce este gazul sarin?
Gazul sarin este un compus chimic care poate provoca moartea unui adult în câteva minute, în cazul în care doza la care a fost expus individul este destul de mare.
În funcţie de modalitatea prin care este expusă la efectele gazului sarin, o persoană poate manifesta reacţii în câteva minute sau într-un interval de până la 18 ore, în cazul expunerii la forma lichidă.
La nivel neurologic, acesta acţionează prin suprastimularea continuă a muşchilor şi glandelor, care cedează la un moment dat, nemaiputând să susţină funcţia respiratorie a organismului.
Substanţa este extrem de volatilă şi poate trece prin îmbrăcăminte, putând fi absorbită prin piele.
Sarinul este incolor şi inodor şi se poate răspând