Respectarea postului ne inalta spiritual si ne da liniste sufleteasca. Totusi, posturile lungi ne pot afecta sanatatea fizica si psihica, de aceea nutritionistii considera ca, dupa o lunga perioada de post, se impune o anume dieta
Asa cum arata medicii si biologii specialisti in nutritionism de la majoritatea universitatilor celebre din Europa si America, lipsirea organismului de aminoacizi din carne, ca si intreruperea brusca a consumului de dulciuri pot conduce deseori la dezechilibrari metabolice si imbolnaviri. Din acest motiv, in primele 30-40 de zile dupa un post mai lung, cele trei mese principale trebuie sa contina obligatoriu anumite nutriente. De asemenea, consumul de lichide si ora servirii meselor sunt foarte importante pentru reechilibrarea functiilor organismului.
Aminoacizii esentiali
Dupa terminarea postului, este obligatoriu ca din meniu sa nu lipseasca proteinele animale la niciuna dintre cele trei mese. Organismul care a fost privat de aportul de aminoacizi esentiali are nevoie de refacerea rezervelor. Chiar daca in timpul postului s-au consumat oua si branza, rezerva este scazuta, motiv pentru care cele mai multe organe economisesc aminoacizi. Acest fenomen poate conduce la astenii, nevroze, scaderea capacitatii de gandire si memorie, dar si la afectiuni mai grave, precum cele glandulare. De aceea se impune ca, dupa post, rezervele de aminoacizi sa fie rapid restabilite, printr-un consum constant de alimente ce contin proteine animale.
Dieta proteica
Exceptand zilele de Paste, cand ne permitem sa ne facem toate poftele, in zilele urmatoare dietele proteice trebuie sa fie un pic mai controlate:
Micul dejun: trebuie sa fie servit la 20-25 minute dupa trezire, pentru ca organismul sa fie complet treaz si sa se absoarba intestinal aminoacizii. Se recomanda sa se consume carne nepregatita prin prajire sau la g