Falimentele rãsunãtoare ale unor agentii de turism, precum Premium Holidays, Alibaba Tour sau Tunisiana, sanctiunile aplicate de autoritãti sau retragerea licentelor au trezit suspiciuni în rândul turistilor si a devenit deja o banalitate sã întrebi cunoscutii dacã agentia cu care vei cãlãtori este de încredere.
Din pãcate, existã cazuri în care clientul se pãcãleste singur, sub mirajul superofertelor. În goana dupã chilipiruri, uitã sã-si mai punã câteva întrebãri de bun-simt. Prin urmare, turistii nu trebuie sã aleagã niciodatã oferta unei agentii care, desi identicã cu a altora (acelasi produs – destinatie si hotel), este cu mai mult de 100 de euro mai ieftinã/pachet. Nu existã asemenea diferente mari, turistul având în fatã primul indiciu care trebuie sã-i punã oferta sub semnul întrebãrii.
Odatã aleasã agentia, se recomandã o minimã documentare despre aceastã si, în cele din urmã, o vizitã, absolut necesarã, la sediu. Existenta unui site, a unui cont pe retelele de socializare sau prezenta în diferite agregatoare de turism sunt indicii cã agentia respectivã desfãsoarã un minimum de activitate. Nu trebuie eliminate din documentare nici impresiile turistilor care au cãlãtorit cu respectiva agentie, iar internetul este plin de binevoitori care si-au exprimat opiniile.
Tot pentru a nu avea surprize, asigurati-vã cã agentia are licentã de turism, brevet, politã de asigurare în caz de insolvabilitate sau faliment, toate în curs de valabilitate. Acest lucru înseamnã cã au fost verificati de autoritãti. Detaliile de mai sus le puteti gãsi pe paginile de internet ale agentiilor, care au obligatia prin lege sã le înscrie la rubrica contact. Lipsa acestora poate genera semne de întrebare. De altfel, licenta si brevetul de turism trebuie afisate la vedere în agentie, lipsa lor impunând, de asemenea, sã vã dea de gândit. Faptul cã agentia este parte a u