Scris de Călin Corpaş - La Judecătoria Slatina se rejudecă procesul pentru retrocedarea a zeci de mii de hectare de pădure în judeţul Bihor.
În contextul în care Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru finalizarea procesului de restituire a proprietăţilor – o eternă solicitare a partenerilor europeni – JB a cerut Prefecturii Bihor o informare despre stadiul în care se află procesul codrilor Bihorului.
Este vorba despre acel proces prin care, în septembrie 2010, judecătoarea Ioana Dudaş de la Judecătoria Aleşd emitea o decizie aberantă, acordând moştenitorilor defunctului boier Alexandru Mateescu o suprafaţă enormă de 62.682 de hectare, cu vegetaţie forestieră – presupusă a fi fost naţionazată de regimul comunist în 1945 – 1949! Şi toate pe raza comunelor Auşeu, Vadu Crişului, Şuncuiuş şi Măgeşti, chiar dacă suprafaţa totală a acestor comune, cu fâneţe, arături, case şi râuri este de doar 27.000 ha. Această evidenţă nu a contat la acea vreme pentru judecătoarea Dudaş, aceasta restituind, astfel, o suprafaţă ce nu are nicio legătură cu realitatea din teren.Aberaţia de la Aleşd
Acea decizie judecătorească aberantă fusese luată după ce Comisia Judeţeană pentru reconstituirea dreptului de proprietate, ce funcţionează în cadrul Prefecturii Bihor validase restituirea către moştenitoarea Radu Maria a 440 de hectare. Această moştenitoare, care între timp a şi decedat, ceruse, însă, 19.013 hectare de pădure şi 606 metri pătraţi! De aceea s-a şi adresat Judecătoriei Aleşd, prin intermediul avocatei sale, Elena Mureşan, obţinând de la judecătoarea Dudaş o suprafaţă de trei ori mai mare decât ceruse iniţial reclamanta! Adică circa 90% din codrii Bihorului.
Decizia de la Aleşd a fost atacată de părţile implicate, Comisia Judeţeană – Prefectura Bihor, dar şi comisiile locale de retrocedări din comunele Auşeu, Vadu Crişului, Şuncuiuş ş