Partidul UK Independence Party (UKIP) condus de naționalistul britanic Nigel Farage a obținut o victorie surpriză în alegerile locale parțiale. Un partid multă vreme ridiculizat a ajuns la 25% din votul popular în Anglia. Farage şi UKIP au câştigat speculând temerile englezilor în privința emigranților români şi bulgari, cu precădere a romilor săraci.
Pentru a-şi convinge electoratul, Farage a vrut să se deplaseze în România sau Bulgaria. A mers în Bulgaria, motivând alegerea cu o aluzie la scandalul cărnii de cal, spunând că “românii şi-au mâncat mijloacele de transport” , deci nu ar mai fi un risc să ajungă în Anglia (‘But nobody will come here from Romania,’ said Nigel. ‘They’ve eaten all the transport.’. -sursa )
În fața unei asemenea afirmații din partea unui europarlamentar, instinctul este de a reacționa precum prezentatoarea bulgăroaică care l-a intervievat pe Farage, să întrebăm dacă e adevărat că în lipsa emigranților englezoaicele ar avea mustață pentru că se căsătoresc cu verişorii. (interviul aici, minutul 10).
Vizita lui Farage în Bulgaria nu ar fi fost foarte diferită în România: lăutari i-au cântat la ureche, s-a întâlnit cu preoți care au grijă de un orfelinat, cu studenți care i-au explicat ce deştepți şi civilizați sunt bulgarii. Farage a văzut inegalitățile din societatea bulgărească dar şi mândria națională.
Ceea ce Farage a văzut în Bulgaria este valabil şi în România: inegalitățile sociale sunt de neacceptat. La 20 de kilometri de Bucureşti, la Frumuşani, 200 de copii romi merg într-o şcoală fără electricitate şi cu şobolani (reportajul aici).
Dintre europeni, în mod paradoxal românii sunt cei mai mulțumiți în materie de eforturi de integrare a romilor săraci. 57% dintre români consideră aceste eforturi “eficiente” şi “relativ eficiente”, față de 38% dintre bulgari, 31% dintre unguri, 27% dintre slovaci. (sursa)