Moaștele sau icoanele unor sfinți și locuri considerate sfinte au dus la apariția unor legende în care oamenii sunt vindecați de boli, iar agricultorilor li se aduce ploaia necesară unor recolte îmbelșugate Sursa: balabanesti.net
Icoana data de Sfântul Andrei cu chipul adevărat al Maicii Domnului
O icoană reprezentând-o pe Fecioara Maria se găseşte într-o biserică săpată într-o stâncă din satul Nămăieşti de lângă Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. Schitul este atestat documentar din secolul al XIV-lea.
Legenda icoanei cu adevăratul chip al Maicii Domnului începe din timpul Sfântului Apostol Andrei care a evanghelizat şi teritoriul Românei. În povestea transmisă prin viu grai de localnici se spune că acesta, pentru faptul că nu a găsit pe nimeni în zonă căruia să îi încredinţeze icoana, a ascuns-o în grota din stânca unui deal, rostind cuvintele "Noma est" ( "Nu e nimeni"). De altfel din această expresie s-ar trage şi numele localităţii de Nămăieşti.
Sfânta Fecioară Maria a apărut în vis unor ciobani din zonă, indicându-le locul unde e ascunsă icoana. După ce a fost găsită, s-a săpat cu dalta în stâncă o mânăstire care la început a fost de măicuţe.
Când s-a încercat restaurarea icoanei, tot ce se lucra ziua, dispărea noaptea şi imaginea revenea la starea inițială (în mare parte stearsă din cadrul icoanei).
Obiectului de cult îi sunt atribuite puteri divine pentru că oamenii care se roagă la ea sunt vindecaţi de problemele de sănătate şi chiar celor păgubiţi de hoţi le sunt aduse obiectele furate.
Icoana lăcrimândă
În Mănăstirea Nicula, aflată la 5 km de Gherla, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, se găseşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, realizată de preotul Luca din Iclod în anul 1681.
Pe data de15 februarie 1694 un grup de ofiţeri şi soldaţi austrieci popesesc la mănăstirea din satul Nicula (în apropiere de