Micii i-au adus din nou pe români în vizorul presei străine în contextul în care Ponta a anunţat că Guvernul "se luptă" să-i salveze de Comisia Europeană, făcând şi un demers în acest sens.
Rețeta mititeilor românești, în varianta actuală, ar trebui interzisă începând de la 1 iunie, potrivit unei directive europene.
În replică la demersul Guvernului la Bruxelles, portalul de știri ungar index.hu a titrat: ”România apără eroic micii de Bruxelles”.
”Micii sunt cârnăciori asemănători Cevapcici, dar mult mai gustoşi tocmai datorită conţinutul ridicat de bicarbonat de sodiu (...) Dacă micii vor fi interzişi, România va fi cuprinsă de proteste nemaiîntâlnite”, scriu jurnaliştii de la index.
Şi presa din Austria tratează subiectul pe larg.
„Piaţa micilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro. Conform producătorilor, reţeta originală din 1902 prevedea că micii vor conţine trei grame de bicarbonat de sodiu la un kilogram de carne. Practic, fără bicarbonatul de sodiu, gustul micilor s-ar pierde”, notează Agenţia Austriacă de Presă (APA).
În Germania, Westdeutsche Allgemeine Zeitung remarcă faptul că „românii se tem pentru bunul lor naţional, mititeii, aşa cum şi grecii s-ar scandaliza dacă s-ar încerca interzicerea Gyros”. În articolul intitulat „România se luptă cu UE pentru o specialitate de grătar cu bicarbonat de sodiu”, jurnaliştii germani subliniază "speranţa" românilor că „micii vor fi o excepţie de la regula care urmează să fie impusă de UE de la 1 iunie”.
Guvernul a anunțat, recent, că va transmite Comisiei Europene o solicitare formulată de Asociația Română a Cărnii pentru ca rețeta micilor românești să fie inclusă pe lista rețelor tradiționale. Măsura vine ca urmare a unei directive europene, care va intra în vigoare pe 1 iunie, conform căreia aditivul alimentar E500, adică bicarbonatul de sodiu, un conservant și un ant