Cea mai veche biserică din Cluj are aproape 1.000 de ani şi încă găzduieşte slujbe religioase.
O biserică din Cluj, veche de aproape o mie de ani, găzduieşte şi acum slujbe religioase. Vorbim despre biserica Calvaria din Mănăştur, ce a fost pe rând biserică iezuită, protestantă, catolică, greco-catolică, ortodoxă iar acum - romano-catolică. Este o veritabilă insulă de verdeaţă în marea de betoane a Mănăşturului, cartierul comunist construit în anii '70 şi '80. În imediata vecinătate a dealului de pământ ce înconjoară biserica se află Calea Floreşti, cea mai aglomerată arteră a Mănăşturului, şi nodul rutier care face legătura între Calea Floreşti şi strada Primăverii, intens folosit în special de mijloacele de transport în comun: pe aici circulă liniile de troleibuz 1, 6, 7 şi 25, liniile de autobuz care fac legătura între Mănăştur şi centru sau gară, dar şi tramvaiul.
Biserica a fost ridicată de regele maghiar Bela I (1060 - 1063) pe lângă drumul dintre Cluj şi Oradea, pentru călugării benedictini. Pe lângă abaţia de la Cluj-Mănăştur funcţiona i o cancelarie, unde se păstrau şi se copiau documentele nobilimii transilvane, iar pe o placă de informare montată pe peretele bisericii mănăşturene se arată că arhiva şi biblioteca abaţială aveau faimă europeană.
Mănăstirea a fost distrusă în 1241 de căter tătari şi a fost reconstruită în secolele XIII-XIV. Ulterior, între 1463 şi 1466, a fost înconjurată cu o fortificaţie. Biserica a fost folosită ca depozit de armament, lucru care a contribuit în distrugerea bisericii, în secolul XVIII. În cele din urmă, nava bisericii părăsite s-a distrus atât de mult, încât pietrele sale au fost reutilizate la Liceul Regal de pe actuala str. Kogălniceanu, cu permisie episcopală (1817-1821), după cum arată Fundaţia Ungară pentru Drepturile Omului. Biserica a fost restituită în 1994 cultului romano-catolic şi a f