Cercetători din Statele Unite au descoperit recent că oasele rupte pot fi reparate folosind grefe realizate din celulele de piele ale pacientului.
Studiul arată că pielea poate fi reprogramată în celule stem, care se vor dezvolta într-un precursor al osului în stadiu incipient, potrivit „Daily Mail“.
Celulele osoase astfel create au fost „plantate“ pe o schelă tridimensională şi stimulate să crească folosind nutrienţi.
După trei luni, grefele plasate sub pielea şoarecilor s-a dezvoltat într-un ţesut osos. În mod favorabil, tratamentul nu a generat tumori.
„Bazându-ne pe aceste descoperiri, vom putea să creăm grefe de os la comandă, pentru pacienţii fără problem imunitare şi de respingere a obiectelor străine“, declară Susan Solomon, executivul de la New York Stem Cell Foundation.
Cercetătorii au creat o celulă stem pluripotentă indusă din celulele pielii umane şi au fost concepute să revină la un stadiu asemănător embrionului.
„Osul este mai mult decât un depozit solid de minerale, este un organ active care se remodelează continuu“, este de părere doctoral Darja Marolt, conducătoarea grupului de cercetare.