"Operatorii europeni de telecomunicatii vor reduce probabil efectivele cu 30%, respectiv peste 300.000 de posturi in urmatorii cinci ani", a declarat Franca Salis Madinier, presedinte al sindicatului UNI Europa ICTS, care reprezinta angajati din telecomunicatii din 27 de tari, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.
In decurs de un deceniu, numarul angajatilor din sectorul telecomunicatiilor va scadea la jumatate, companiile urmarind sa elimine decalajul de eficienta in raport cu companiile nord-americane, anticipeaza un director de la o companie mare de telefonie, care nu a dorit sa isi faca publica identitatea din cauza sensibilitatii problemei locurilor de munca.
Astfel de restructurari intuneca imaginea deja negativa a pietei muncii in Europa, unde somajul a atins un nivel record de 12%. In Spania, 6 milioane de oameni nu au un loc de munca, iar somajuleste de 27%.
Cei mai mari operatori de telecomunicatii din SUA, AT&T, Verizon Communications si Sprint Nextel, au renuntat la aproape un sfert din angajati, din 2007.
In Europa, unde guvernele nu sunt de acord cu concedierile, operatorii s-au abtinut de la concedieri masive si au recurs la vanzari de active si la reducerea dividendelor, pentru cresterea profiturilor.
"La nivelul Europei, operatorii de telefonie deseori sunt cei mai mari angajatori si au un fel de obligatie morala sa nu reduca numarul de locuri de munca", a declarat Fabio Colasanti, insarcinat cu supravegherea politicii de telecomunicatii la Comisia Europeana, in perioada 2002-2010.
Ritmul concedierilor s-a accelerat odata cu programele de austeritate ale guvernelor europene. Telecom Italia a ajuns luna trecuta la un compromis cu sindicatele pentru eliminarea a 3.350 de posturi, respectiv 5% din forta de munca italiana.
Vodafone, al doilea mare operator wireless la nivel mondial, cu 86.000 de angajati