In anii care au urmat atentatelor de la 11 septembrie 2001, riposta Statelor Unite la actele de teroare a fost disproportionat de puternica.
Dupa atentatele din Boston, presedintele Obama a reactionat cu mult calm, incalcand o deplorabila traditie. Cu cat mai slab raspundem la aceste crime, cu atat mai rare si mai putin puternice devin acestea, scrie Der Spiegel.
Exploziile din timpul maratonului, cei trei morti inclusiv un copil, mii de oameni atacati de niste criminali care au transformat o zi de sarbatoare intr-una de cosmar.
Ceea ce s-a intamplat in Boston a fost, fara indoiala, o tragedie. Se va intampla din nou, mai devreme sau mai tarziu, intr-un alt loc si la alta data, dar, din pacate, aceasta este lumea in care traim astazi.
Ce s-a intamplat la Boston se intampla aproape zilnic in Bagdad sau Kabul, se poate intampla oricand in Tel Aviv sau Ierusalim, in Lahore sau Islamabad. Actele de violenta sunt evenimente traumatice in Osetia de Nord, in satele tunisiene, in Egipt, in Algeria sau in Siria.
Teroristi criminali sau extremisti criminali au ajuns sa ingrozeasca Londra, Madrid, Mumbai, Istanbul sau New York. Din 11 septembrie 2001, toate aceste locuri au fost tinte ale atacurilor teroriste comise de criminali motivati de extremism. Mii de oameni nevinovati si-au pierdut viata, iar copiii n-au fost ocoliti.
Toate acestea ne fac sa simtim tristete combinata cu o furie neexprimata, iar aceste sentimente sunt mai pregnante in Statele Unite. Pe vremea lui George W. Bush, ucigasii erau amenintati cu moarte si razboi, cu promisiunea vanarii pana la capatul pamantului, cu juramantul ca orice va fi facut pentru pedepsirea celor vinovati.
Din 11 septembrie 2001, Statele Unite au fost de prea multe ori si prea rapid gata sa raspunda la violenta cu aceeasi moneda. Suspectii de terorism p