Simona Baciu creează o reţea de campusuri private în sistem Cambridge după modelul deja funcţional la Cluj. Proiectul de business educaţional va fi replicat în marile oraşe ale ţării şi chiar în străinătate.
Din profesoară de tehnologie la un liceu de stat, a ajuns să conducă un campus privat în valoare de 10 milioane de euro, care va avea aproape 1.000 de copii. Afacerea de la Cluj a trezit nu numai interesul investitorilor din alte oraşe ale României, ci şi din Europa, care vor să urmeze aceeaşi cale.
„Pentru mine a fost o provocare să fac educaţie la Liceul Şincai. Iniţial, în anii '90, am vrut să plec din România cu familia, dar fundaţia Soros a deschis aici fundaţia sa pentru o societate deschisă, iar soţului meu, medic de profesie, i s-a propus un program de educaţie şi sănătate. În acea perioadă totul era diferit. Înainte am făcut multe lucruri, am devenit profesoară de design vestimentar pe vremea lui Ceauşescu. Făceam jucării, ursuleţi, coseam. Un avut inclusiv un butic pentru care am spart un perete din casa mamei mele pentru a avea uşă la stradă. Aveam un spirit antreprenorial foarte puternic, mai ales pentru acea vreme. Grădiniţa am amenajat-o iniţial în dormitorul copiilor, iar pe ei i-am mutat în sufragerie. Totul s-a petrecut într-o noapte; doar pianul n-am putut să-l mut pentru că era prea greu", se destăinuie fondatoarea Transylvania College Cluj (TCC).
În ziua de astăzi e mult mai uşor să începi o afacere, chiar dacă debutezi într-un spaţiu restrâns, însă pentru aceasta e nevoie să ai un plan pentru a şti încotro mergi, chiar dacă nu vei fi în stare să te ţii de el, susţine antreprenoarea clujeană. „Acum 20 de ani am început cu o cameră cu jucării făcute de mine, iar apoi am înfiinţat Fundaţia Copiilor Fericiţi. Când le spuneam oamenilor că vom avea programe pentru copii, educatori, se uitau ciudat la mine. Important este să vez