Crede cu tărie în „ment sana in corpore sano“ şi vrea, astfel, să insufle copiilor din Tulcea dragostea pentru sport. Nicolaie Pănuţă (44 de ani) îi atrage pe micuţii din Tulcea la săli de sport pe care le-a deschis în municipiu, dar şi în judeţ şi îi determină să înţeleagă că sportul pe care el îl promovează, karate kyokushin, este unul care cultivă spiritul în primul rând şi de abia în al doilea rând trupul.
Fără să aibă prea multe beneficii materiale, el îi învaţă pe copii ce înseamnă „kata“ şi „kumite“ (lupta non-contact, respectiv lupta directă dintre doi karatişti), îi duce la competiţii naţionale şi internaţionale. Nu o dată s-a întâmplat să nu ştie dacă va găsi bani pentru propriul bilet de transport spre o competiţie, după ce a ajutat financiar tinerii sportivi să îşi asigure participarea la astfel de concursuri.
„Kyokushin-ul nu este neapărat un sport, cât un mod de viaţă. Copiii trebuie să fie docili, ordonaţi să fi învăţat de acasă elementele esenţiale ale civilizaţiei, să fi învăţat limitele. Noi facem sport, într-adevăr, dar cele mai importante rezultate nu sunt cele sportive, competiţionale, ci crearea unui stil de viaţă“, explică Nicolaie Pănuţă.
Totul pentru copii
A deschis, la Tulcea, singurul club de kyokushin din judeţ (Nippon Budo Sport), iar cei mici lucrează în sălile şcolilor din municipiu. Apoi au urmat „punctele de lucru“ din judeţ: Babadag (2011), Sarichioi (2012), Isaccea (aprilie 2013).
Lucrează şi cu fete şi cu băieţi, iar în clubul lui nu există limită de vârstă. Pentru copiii care nu au posibilităţi financiare, dar care au potenţial, cumpără inclusiv costumele specifice.
Părinţii participă finanicar la deplasări, atunci când sumele strânse de Nicolaie Pănuţă din sponsorizări nu sunt suficiente. Senseiul este în fiecare an pe holurile primăriei, acolo unde se zbate c