Diverse acţiuni politice, financiare sau de altă natură întăresc convingerea tot mai multor oameni că marile întreprinderi şi guvernele manipulează tehnologia pentru a menţine puterea în mâinile câtorva persoane influente.
Publicaţia „Business Insider“ a trecut în revistă câteva dintre aceste teorii ale conspiraţiei.
CIA, presupusul inventator al Facebook
Ne expunem voluntar diverse informaţii pe reţeua de socializare Facebook, iar CIA nu face altceva decât să colecteze datele noastre personale.
Teoria susţine că afacerea lui Mark Zuckerberg a fost fondată, parţial, de agenţia de cercetare DARPA din cadrul Departamentului american de Apărare, mânată de dorinţa de a strânge cât mai multe informaţii despre orice persoană. Astfel, munca de urmărire a guvernului american ar fi uşurată.
În realitate, nici CIA, nici DARPA nu au finanţat Facebook. Cu toate acestea, informaţiile din postările noastre sunt adunate, dar nu direct prin Facebook, şi doar cele publice sunt centralizate.
Companiile petroliere înfrânează piaţa autovehiculelor electrice
Această teorie controversată a fost dezbătută în documentarul intitulat „ Cine a ucis maşina electrică?“
Conform acestei teorii, mai multe companii petroliere şi chiar guvernul american au pus beţe în roate celor ce doreau să construiască un vehicul electric. Se presupune că toate aceste eforturi au fost făcute pentru ca oamenii să rămână dependenţi de petrol şi, implicit, pentru a păstra afacerile conexe pe profit.
Proiectul guvernamental HAARP reprezintă o armă energetică ce poate cauza cutremure
Programul de Cercetare Aurorala Activă de Înaltă Frecvenţă (HAARP) studiază ionosfera, cu scopul de a îmbunătăţi undele radio şi tehnologia comunicaţiei fără fir.
Dar adepţii teoriei conspiraţionale susţin că HAARP are şi activităţi mai puţin legale, de la cont