Prima armă printată cu o imprimantă tridimensională a fost testată cu succes în Statele Unite ale Americii, iar firma care a creat-o, Defense Distributed, doreşte să pună planurile de construire pe internet.
Testul a fost făcut într-un moment destul de controversat, deoarece militanţii anti-arme au criticat proiectul, scrie BBC. De asemenea, agenţiile europene au spus că monitorizează dezvoltarea proiectului. Victoria Baines de la Europol a spus că momentan nu există riscul ca aceste arme să fie folosite de criminali, deoarece tehnologia este încă scumpă. Cu toate acestea, în viitor, totul se poate schimba.
Cody Wilson, şeful de 25 de ani al firmei Defense Distributed, a declarat că „oamenii aşteptau de multă vreme să facem acest lucru”. El a folosit o imprimantă 3D cumpărată de pe eBay cu 8.000 de dolari, iar arma a fost asamblată din diverse componente de plastic unite. Singurul lucru de metal este mecanismul de tragere.
Wilson, care se autodeclaraă un cripto-anarhist, spune că doreşte să facă planurile publice deoarece se bazează pe ideea de libertate. „Există o cerere de arme. Sunt state în lume care îţi spun că nu ai voie să ai o armă, iar acest lucru nu e corect. Văd o lume unde tehnologia îţi va permite să ai orice îţi doreşti. Nu mai trebuie să stăm după jucătorii politici”, a spus Wilson.
Defense Distributed a primit o licenţă pentru fabricarea armei în SUA, pentru că dacă arma nu este una automată, poate fi folosită liber în Statele Unite. „Un american poate să-şi fabrice o armă pentru uzul personal. Dacă le vând, au nevoie de licenţă”, au declarat reprezentanţii Comisiei de Alcool, Tutun şi arme de foc.
Cu toate acestea, viitorul nu este neapărat roz pentru armele printate. Congresmanul Steve Israel a cerut interzicerea acestor arme. De asemenea, Gunn Barrett, de la Asociaţia newyorkezilor care sunt împotriva armelor a spus că