► Într-o scurtă prezentare, comuna Panaci – Suceava – este o localitate obișnuită, condusă de un primar pesedist, fără apă, gaze, canalizare sau drumuri asfaltate, ai cărei locuitori, în jur de 2.300, fug de sărăcie unde văd cu ochii.
Aici, un turist poate face lucrurile obișnuite pe care le-ar face oriunde, la țară: turism ecumenic, montan, cultural, ecoturism și agroturism. Adică, în traducere liberă, vizite la bisericile împodobite cu specifica tîmplărie PVC, plimbări pe jos sau cu bicicleta pe coclauri, la cules de ciupercuțe și floricele, mulsul vacilor, beții la cîrciumă, de ziua comunei.
Spre deosebire de alte localități obișnuite, însă, Panaci a obținut o căruță de bănet, 996.018,88 lei, fonduri UE, pentru proiectul „Promovarea la nivel național a resurselor turistice din zona comunei Panaci, județul Suceava”. Mai mult de jumătate din sumă, 657.502 lei, va fi aruncată pe bannere, afișe, mape, ghiduri, hărți turistice, pixuri, pliante etc. Restul banilor vor irosiți pe participări la tîrguri, website, un film de 16 minute și publicitate pe site-uri.
Rezultatele așteptate, anticipate și de evaluatori cînd au aprobat finanțarea, vor fi devastatoare: circulația turistică în zonă, între Vatra Dornei și Suceava, va crește cu 3%.
► Aproape toți am constatat pe propria piele, la un moment sau altul, că majoritatea legilor elaborate în Parlament sînt bune de aruncat la gunoi. Acum, avem și confirmarea acestui lucru, așa încît putem să le închidem gura celor care susțin contrariul.
În timpul ce le rămîne după aranjamentele politice, afacerile pe bani publici, apariții la televizor și încasarea comisioanelor, parlamentarii noștri elaborează rebuturi legislative. Doar așa se poate explica volumul imens de deșeuri menajere, aproape o mie de metri cubi pe lună, pe care le produce Camera Deputaților.
Și pentru că nu este bine să-și