Stiti teoria cu "Germania cea harnica si productiva, nevoita sa sustina si tarile mai lenese, inglodate in datorii"? Aceasta "locomotiva a Uniunii Europene" are o datorie publica de peste 100 de ori mai mare decat Cipru, micul stat unde finantatorii mondiali vor sa impoziteze drastic depozitele bancare, ca masura anti-criza.
"Bazandu-se pe economia sa puternica, pe nivelul exporturilor si rata scazuta a somajului, Germania se vede pe sine drept unicul adult al Europei, responsabil sa adune laolalta fiii risipitori, pentru a mentine familia unita", se arata intr-un comentariu Reuters.
Analistii agentiei de presa noteaza ca unii dintre acesti "copii capriciosi" (Cipru, Grecia, Italia, Spania) mai maraie nemultumiti catre "mamica Germania".
Ca in orice familie, conflictul nu-i conflict cata vreme se mentine la stadiul vorbelor. Cand intra banii in joc, spiritele se incing.
"Cipru are probleme, s-a inglodat in datorii si trebuie sa-i aplicam o operatiune de resuscitare". Asa suna mesajul oficial, lansat in urma cu doua luni, de finantatorii mondiali – Fondul Monetar International, Comisia Europeana, statele din zona euro, dintre care Germania este vioara intai.
Cipru urma sa primeasca un imprumut de 10 miliarde de euro. La schimb, trebuia sa taxeze depozitele bancare, cele mai mari de 100.000 de euro cu 9,9%, iar cele mai mici - cu 6,75%.
Intre timp, au avut loc mai multe serii de negocieri si s-a stabilit ca vor fi taxati numai deponentii cu peste 100.000 de euro. Deocamdata, nu se stie cu cat. Ei vor afla in luna septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc pragul de garantare. Banca centrala din Cipru anticipeaza un procent intre 37,5% si 60%. Potrivit unor declaratii ale oficialilor ciprioti, sumele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de pana la 80%.
@N