"Rezultatele privind producţia industrială din Franţa şi comenzile de producţie din Germania constituie semnale negative pentru reluarea creşterii economice în cele mai mari economii din zona euro, astfel încât creşte probabilitatea unor alte revizuiri negative privind economia din regiune în acest an", a arătat Cătălin Bușa, director general al casei de brokeraj Equity Invest.
Comenzile de producţie din Germania au crescut în martie cu 2,2% faţă de februarie, când au avansat tot cu 2,2% comparativ cu ianuarie. "Ca evoluţie recentă, veştile par a fi bune, dar la nivel anual, lucrurile stau diferit: comenzile de producţie au scăzut în martie şi februarie 2013 faţă de aceleaşi luni din 2012 (cu 0,4%, respectiv 0,2%). În acelaşi timp, comenzile de producţie trebuie privite inclusiv în contextul şomajului: numărul de şomeri din Germania a înregistrat în aprilie a doua lună consecutivă de uşoară creştere; ca pondere nu a fost o creştere mare, dar semnalul este negativ", a precizat Bușa.
Pe de altă parte, producţia industrială din Franţa a scăzut în martie cu 0,9% comparativ cu februarie, când a înregistrat un plus de 0,8%; în ianuarie, producţia industrială franceză a marcat un declin de 0,8%. Deficitul Franţei, a doua mare economie a zonei euro, a scăzut anul trecut de la 5,3% din produsul intern brut în 2011 la 4,8%, dar peste ţinta de 4,5% anunţată de guvernul francez, în timp ce şomajul este la cota record de 11%, conform estimării Eurostat pentru luna martie. Economia germană s-a contractat cu 0,6% în ultimul trimestru din 2012, iar cea franceză încearcă să reintre pe o pantă de creştere economică, după o scădere de 0,3% în ultimul trimestru din 2012 şi stagnare la nivelul întregului an trecut.
"Vânzările retail au scăzut în zona euro, iar inflaţia s-a înscris pe panta periculoasă asupra căreia atrăgeam atenţia luna trecu