Franţa şi Germania, care au doctrine diferite în privinţa gestiunii economice în context european şi a ieşirii din criză, încearcă să-şi atenueze totuşi asperităţile. Ocazia este dată de aniversarea a 25 de ani de cînd există Consiliul economic şi financiar franco-german. Ministrul francez al economiei Pierre Moscovici s-a deplasat marţi 7 mai la Berlin pentru a celebra acest eveniment cu omologul său Wolfgang Schäuble.
Demnitarul francez s-a deplasat la Berlin cu o victorie în valiza sa diplomatică: documentul prin care Uniunea Europeană îi dă Parisului un răgaz suplimentar de doi ani pentru a-şi reduce deficitul bugetar sub bara de trei la sută. O enormă gură de oxigen pentru Franţa considerată de unii economişti drept, datorită imobilităţii sale, "elevul rău al Europei". S-ar spune însă că "elevul rău", Franţa, şi "elevul bun", adică Germania, nu au încontro şi trebuie să din nou să caute punţi convergente pentru a nu lăsa Europa să se scufunde şi mai mult în depresiune nervoasă şi în pesimism.
Pierre Moscovici, la întîlnirea sa cu omologul său german Wolfgang Schäuble, s-a ferit de orice fel de triumfalism după "mica victorie" doctrinară smulsă Bruxelles-ului de François Hollande. Pentru că este vorba de o astfel de victorie, Bruxelles-ul şi-a călcat pe inimă şi i-a permis Franţei să-şi eşaloneze pe o durată mai mare de timp eforturile de revenire la disciplina bugetară. Cotidianul Le Monde a analizat această decizie sub un titlu care merită reţinut: "Sfîrşitul Europei stupide". Atenţie, termenul stupid este de fapt un citat, şi a fost folosit de fostul preşedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, pentru a califica perioada cînd Bruxelles-ul veghea cu un ochi de contabil la aplicarea pactului de stabilitate în timp ce ţările vizate, prin piruete tot contabiliceşti, se sustrăgeau rigorilor respective.
Bruxelles-ul pare să fi abordat acum