Maramuresul se mandreste cu opt dintre cele 33 de biserici din Romania declarate monument UNESCO, numai ca toata mandria se duce pe apa sambetei in momentul in care turistii dau de ulitele desfundate si de ghizii nespecializati, care se chinuie sa scoata doua vorbe despre istoria veche a lemnului, a locurilor si a mesterilor maramureseni. Autoritatile judetene se fac ca nu vad cand Maramuresul pierde turisti in loc sa ii castige. Intre timp, grupurile mari, venite din strainatate, sunt tinute dupa gardul celebrelor biserici, pentru ca de foarte multe ori nu se gaseste nimeni care sa deschida pentru vizitare lacasurile de cult.
Responsabilii din cadrul Directiei Judetene de Cultura recunosc ca situatia este ingrijoratoare. Ei spun ca, pe langa lipsa unor ghizi specializati, la bisericile monument UNESCO din Maramures nu exista program prestabilit pentru vizitare iar investitiile au fost amanate la nesfarsit . In plus, anul acesta nu se prevad alocari de fonduri care sa avantajeze obiectivele de patrimoniu din judet.
„Noi avem dificultati cu monumentele, cum am avut intotdeauna - si in ceea ce priveste vizitarea lor si in legat de exploatarea lor turistica. Ar trebui sa avem ghizi specializati, ar trebui o cultura a ceea ce inseamna receptarea turistica si prezentarea monumentelor, punerea lor in valoare, pentru ca aici nu stam foarte bine. Am atrage turisti daca am avea ghizi specializati, daca ar exista orare precise, daca supraveghetorii bisericilor ar fi poate mai bine platiti, daca s-ar specializa sau ar fi mai receptivi", a precizat, pentru eMaramures, seful Directiei de Cultura Maramures, Ioan Marchis.
O organizare mai buna ar putea aduce un plus de valoare sericiilor turistice oferite la monumentele UNESCO din judet. In acest sens, directia a demarat un proiect comun cu Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, speran