Pavel Durov, fondatorul reţelei de socializare ruse VK, a evitat apariţiile publice după ce forţele de securitate l-au acuzat că a fugit de la locul unui accident de maşină. Între timp, un om de afaceri apropiat preşedintelui Putin a cumpărat jumătate din companie.
„Imaginaţi-vă că, în decurs de o lună, FBI a început să-l cerceteze pe Mark Zuckerberg pentru fugă de la locul accidentului, investitorii au pus în plan o preluare ostilă a reţelei Facebook, iar fondatorul dispare în mod misterios“, este exerciţiul de imaginaţie pe care-l propune „The Washington Post“, pentru că o astfel de situaţie are loc acum în Rusia.
Site-ul VKontakte, creat în urmă cu şase ani, are 46 de milioane de utilizatori activi zilnic, bucurându-se de o mare popularitate în Rusia, acolo unde este cunoscut sub numele de Facebook-ul rus. Modul în care VK funcţionează se aseamănă foarte mult cu Facebook. Pe VK, utilizatorii deţin pagini de profil, un perete, pot încărca fotografii şi afişa informaţii biografice precum oraşul natal, interesele sau orientarea politică. Există forumuri pentru discuţiile de grup şi un sistem prin care utilizatorii pot împărtăşi cu ceilalţi videoclipuri sau fotografii, însă, spre deosebire de Facebook, de cele mai multe ori, aceste materiale sunt pornografice sau piratate.
Tocmai din această cauză, guvernele străine, printre care şi Statele Unite, au cerut Rusiei desfiinţarea reţelei VK. Surprinzător, acest obiectiv se numără printre puţinele aspecte asupra cărora Rusia şi SUA au căzut de acord. Însă pentru ruşi motivul nu l-a reprezentat pirateria, ci faptul că după alegerile din decembrie 2011 VK a servit drept teren online de pregătire pentru protestele împotriva lui Putin.
La scurt timp, serviciul rus de securitate (FSB) a cerut site-ului VK să-şi închidă forumurile, ordin pe care Durov l-a refuzat. Un an mai târziu, în octombrie 2012, mini