Deruta a început cu o zi înainte de 1 Mai, când deja grătarele erau pregătite şi la fel întreaga ţară. Jurnaliştii au aflat şi au răspândit cu sârg afirmaţia că de la 1 iunie va intra în vigoare o directivă a Uniunii Europene care interzice folosirea în compoziţia produselor din carne a carbonaţilor de sodiu (binecunoscutul bicarbonat) şi a unui antioxidant. După cum se ştie, aceşti aditivi sunt esenţiali în prepararea micilor în cantităţi industriale. Şi la fel de bine trebuie să se ştie că Uniunea Europeană se preocupă, printre altele, şi de hrana continentului, dând legi şi directive pentru ţările membre, deci inclusiv pentru România.
Vorbim, desigur, despre prepararea micilor în cantităţi industriale pentru că dacă îi pregătim acasă, n-o să vină nici un membru al vreunei comisii europene să-şi bage nasul în cratiţe, aşa cum nu vine să asiste cum sacrificăm porcii de Crăciun – asomat sau la cuţit. Aşadar, problema i-a panicat pe români şi i-a implicat pe reprezentanţii industriei cărnii, care se lăudau cu 22.000 de tone de mici produse în 2012 şi vânzări de 50 de milioane de euro.
După ce au dormit în picioare şi s-au trezit panicaţi, liderii Asociaţiei Române a Cărnii în frunte cu liderul ei Sorin Mihnea, au făcut, în ceasul al 12-lea, eforturi disperate pentru salvarea micilor româneşti. Ar fi putut-o face la timp, cum ar fi fost logic, fără să fie necesar ajutorul guvernului de care au avut parte. “Noi ne luptăm să salvăm micii”, a anunţat Victor Ponta într-o recentă conferinţă de presă. Declaraţia vine după cererea formulată de Asociaţia Cărnii către Comisia Europeană prin care solicită ca reţeta micilor să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale româneşti. Adică, să stea alături de magiunul de Topoloveni, cârnaţii de Pleşcoi şi covrigii de Buzău.
Experţii CE sunt îngrijoraţi cu privire la folosirea în exces a bicarbonatului în