Stigmatul plagiatului, cu care s-a ales Ecaterinei Andronescu, fostul ministru al Educației, în luna decembrie a anului trecut, îi creează și acum prejudicii de imagine. Aceasta ar fi fost trecută, neoficial, pe lista neagră a publicațiilor științifice, care i-ar fi interzis să-și mai publice lucrările în paginile lor.
Anunțul că Andronescu a devenit persona non grata printre editorii jurnalelor științifice a apărut pe Integru.org, un site pe care cercetători de anvergură din România şi din străinătate sunt invitaţi să se propunţe asupra unor cazuri în care există dubii de plagiat.
Același care a scos la iveală, anul trecut, plagiatul fostului ministru al Educației, în cazul a nu mai puțin de trei articole referitoare la materiale ceramice, aparținând unor cercetători străini.
În țară, scandalul s-a încheiat brusc, cu un comunicat din partea ministerului Educației, condus la acea vreme de Andronescu. "Articolele publicate contin date rezultate din activitatea de cercetare stiintifica a autorilor, realizata in laboratoarele proprii. Datele apartin in consecinta membrilor echipei de cercetare, nu au fost preluate sau copiate dupa alti autori, si deci acuzatia de plagiat nu are nici un fel de sustinere", se arăta în document.
Oamenii de știință din afara granițelor însă nu au rămas indiferenți la plagiatul grosolan al fostului ministru și i-au pregătit o sancțiune usturătoare: interzicerea publicării articolelor.
Potrivit integru.org, Elsevier Journal of the European Ceramic Society (ECERS), un jurnal celebru care publică rezultatele cercetărilor legate de materialele ceramice, a decis că numele Ecaterinei Andronescu nu merită să apară în paginile sale. Richard Todd, profesor la Universitatea Oxford, ar fi explicat că jurnalul nu va mai accepta niciun articol din partea fostului ministru și nici a celorlalți autori care au semnat împreună cu