Peste 700.000 de persoane fizice înregistrau la finalul lunii februarie restanţe mai mari de 30 de zile în contul creditelor contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare (IFN), sumele întârziate la plată urcând la 9,7 miliarde de lei (2,2 mld. euro), potrivit datelor BNR.
Românii sunt tot mai datori la bănci. Volumul restanţelor a crescut cu mai mult de 25% în ultimul an, doar pe parcursul primelor două luni din acest an volumul restanţelor majorându-se cu echivalentul a 40 mil. euro. Clienţii cu credite în valută dau cele mai mari bătăi de cap bancherilor. Volumul restanţelor la creditele în euro, de exemplu, a crescut cu o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la echivalentul a 900 mil. euro.
La acestea se adaugă restanţe de echivalentul a 470 mil. euro la împrumuturile în franci elveţieni. Spre comparaţie, restanţele la creditele în lei au crescut cu circa 17% în ultimul an şi au ajuns la 3,6 miliarde de lei.
Cea mai mare parte a restanţelor la credite – respectiv 6,9 miliarde de lei – sunt întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, acestea fiind trecute de bancheri în categoria pierdere şi provizionate integral, ceea ce înseamnă că şansele de recuperare a banilor sunt practic nule. De multe ori, aceste credite, mai ales dacă nu au garanţii în spate, sunt vândute recuperatorilor de creanţe la discounturi de până la 90% din valoarea nominală.
Potrivit BNR, în Maramureş, volumul creditelor se ridică la 1 437,3 milioane lei. Din această sumă, 916,7 milioane lei sunt credite contractate de agenţi economici, restul de persoane fizice.
Potrivit ultimelor statistici, restanţele înregistrate de maramureşeni la bănci se ridică la 205,6 milioane de lei.
Potrivit aceloraşi date, volumul depozitelor din Maramureş se ridică la 1.141,9 milioane lei, numai că aici raportul dintre per