Daca ma uit la motiunea de cenzura care a dus la caderea Guvernului MRU si la realitatea dupa un an de guvernare Ponta, nu prea inteleg demersul de atunci. Pentru ca guvernarea actuala si-a insusit mare parte din initiativele si politicile demonizate atunci.
De la explorarea gazelor de sist, la Facultatea de medicina in limba maghiara de la UMF Targu Mures. Cat despre privatizarile ratate sau facute pe picior, ratarea vanzarii Cuprumin e o gluma pe langa prostia monumentala numita Oltchim.
De fapt, ce au schimbat guvernarile Ponta? Clientela, cu siguranta, la toate nivelurile. In rest, vorbim despre stagnari sau chiar involutii. Este adevarat ca Victor Ponta a dat inapoi procentele luate in urma cu trei ani din salariile bugetarilor prin masurile soc de austeritate, dar nu a restituit si puterea de cumparare pierduta.
Pentru ca inflatia si devalorizarea cursului de schimb, provocata in mare masura de erori politice uriase, au erodat-o mai mult decat a dat inapoi Guvernul Ponta. In plus, au fost erodate si din veniturile celor care nu primesc nimic in plus, adica ale celor din mediul privat. Alimentele si energia s-au scumpit cel mai mult.
Fiscalitatea n-a scazut, desi micsorarea TVA era unul dintre principalele obiective ale USL. Ba dimpotriva, a crescut la nivelul taxelor si impozitelor locale pe care primarii au fost nevoiti sa le majoreze mai degraba cu mana sucita la spate. Noua taxa auto este mai mare exact in zona celor mai tranzactionate masini. Sistemul sanitar este tot in criza, desi nici aici nu au fost eliminate masurile mult hulite, in frunte cu taxa de claw-back.
Veniturile la buget nu au crescut, dimpotriva, pe primul trimestru al acestui an sunt mai mici decat prognoza. Demonizatul acord cu FMI nu numai ca a continuat, dar Guvernul se pregateste sa mai incheie unul.
Absorbtia fondu