Victor Ponta înfige „cuţitul“ în guvernul Ungureanu şi-l dă jos în timp ce unei părţi din PDL - Vasile Blaga, Roberta Anastase şi Elena Udrea - nu le vine să creadă cum au pierdut puterea care a dus la dezastrul din alegerile locale şi parlamentare La exact un an de la depunerea jurământului de către primul guvern Ponta (7 mai 2012), guvernarea merge pe urmele lăsate de Cabinetul Ungureanu, demis prin moţiune de cenzură. Şi ia măsuri identice cu cele pe care le critica şi pentru care fostul guvern şi fosta putere au fost trimise în opoziţie.
Astăzi, 7 mai se împlineşte un an de când guvernul Ponta 1 a depus jurământul în urma demiterii prin moţiune de cenzură pe 27 aprilie a guvernului Ungureanu.
O lectură a moţiunii de cenzură a cărei adoptare a făcut posibilă prima schimbare din istoria recentă a unui regim politic fără să fi existat alegeri arată că guvernele Ponta 1 şi 2 au îmbrăcat hainele pe care le purtau şi guvernele Ungureanu şi Boc. A criticat demersul de privatizare la Cupru Min, dar a repetat greşeala la Oltchim. A criticat preţul de vânzare al acţiunilor la Transelectrica, dar a procedat identic cu acţiunile Transgaz. Formulând critici precise în moţiune, ar fi fost de presupus că ştie exact ce vrea să schimbe.
„Tot ce a criticat ar fi trebuit să schimbe. Dar dacă unele dintre critici erau îndreptăţite, ele nu au avut decât potenţial de justificare a unei acţiuni politice. Nu este vorba despre o neputinţă de a pune ceva în practică, ci despre faptul că ceea ce este clamat la nivel politic nu este pus în practică mai niciodată“, opinează analistul fiscal Emilian Duca, doctor în economie.
Textul moţiunii de cenzură este de fapt momentul T 0 al actualei majorităţi a USL, de la el a plecat totul. El reprezenta la acel punct mesajul politic al USL. Criticând ceea ce era de criticat, transmitea mes