Energia pe bază de cărbune continuă să nu fie căutată pe piaţă, CE Oltenia reuşind cu greu să livreze ieri puţin peste 500 MW, deşi notificate către dispecerul naţional au fost trei din grupurile energetice. Conducerea CE Oltenia crede că această situaţie critică va dura până pe 13 mai.
Mini-vacanţa cu care a debutat luna Mai nu s-a dovedit a fi una foarte bună pentru CE Oltenia, asta în condiţiile în care cererea energiei pe bază de cărbune continuă să fie scăzută. Directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu a declarat pentru Acces Tv că din cele trei grupuri energetice notificate dispecerului naţional doar unul este în funcţiune, cele ce aparţin de Termocentralele Turceni şi Rovinari fiind oprite la pornire pe piaţa de echilibrare. „Cantitatea de energie consumată în momentul de faţă este mică, compania are notificate pentru astăzi (nr 7 mai) trei grupuri energetice. Ieri, CE Oltenia a mers cu un singur grup din cele trei notificate astăzi, celelalte două de la Rovinari şi Turceni fiind oprite la pornire pe piaţa de echilibrare”, a declarat Medinţu.
Medinţu: Mai bine ca înainte
În ceea ce priveşte atitudinea ANRE faţă de CE Oltenia, instituţia a reuşit ca până în prezent să pună în aplicare doar prevederile din partea a doua a actului normativ, reglementări prin care CE Oltenia va participa la reglajul terţiar lent cu două milioane MWh până la sfârşitul anului, după cum a explicat Aurel Medinţu. „Referitor la cei 500 MW nu au apărut reglementări, practic nu s-a respectat nimic din ceea ce prevede partea I a Hotărârii de Guvern. A rămas valabilă partea a doua, care prin decizia ANRE noi să participăm la reglajul terţiar lent cu două milioane MWh până la sfârşitul anului”, a mai spus directorul general de la Divizia Energetică. În opinia lui Medinţu, acest lucru nu înseamnă altceva decât că ţinerea grupului energetic la dispoziţia dispecerul ene