Un obicei pastoral străvechi, transhumanţa românească din Carpaţi, va fi reconstituit în perioada 11 mai -14 septembrie 2013, prin intermediul proiectului româno-polonez „Transhumanța 2013“.
O turmă de 300 de oi va porni din Rotbav şi va reface traseul transhumanţei păstorilor de-a lungul lanţului carpatic, urmând să parcurgă 1.400 de km în 100 de zile.
În toate cele cinci tări care vor fi traversate, începând cu România şi continuând cu Ucraina, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă, transhumanţa va fi sărbătorită prin evenimente culturale cu specific pastoral.
Proiectuleste realizat la iniţiativa a două organizaţii neguvernamentale de păstori: Asociaţia Transhumanţa (Braşov, România) şi Fundaţia Pasterstwo Transhumancyjne (Koniakow, Polonia).
Scopul principal al proiectului este recuperarea universului pastoral specific populaţiilor de munteni din Carpaţi şi aducerea în faţa opiniei publice europene a unui patrimoniu cultural material şi imaterial de excepţie: Carpaţii, casa oamenilor din munte, pentru şapte naţiuni!
În cadrul proiectului va fi reconstituit un vechi obicei specific mocanilor ardeleni: transhumanţa. Transhumanţa păstorilor români în secolele XIV-XV a determinat formarea de aşezări noi în zonele montane carpatice si la crearea unei civilizaţii pastorale montane comune. Transhumantţa reprezintă chiar şi în zilele noastre un mare element de coeziune în jurul căruia se poate concentra si promova moştenirea culturală carpatică.
Proiectul va debuta în data de 11 mai 2013, ora 11.00, la Rotbav – judeţul Brasov, cu un eveniment în aer liber, prin care se va sărbători plecarea în transhumanţă. Cei prezenţi la eveniment vor avea ocazia să asiste la ritualurile pastorale premergătoare plecării, precum: mulsul oilor amestecarea tradiţională a mioarelor, alesul şi număratul oilor la răscol sau binecuvântarea înainte de dru